Newsletter:

Odoberajte aktuálne novinky:



Neviem prečítať text

info linka 0910 966 423
Reklama
Bombera – od military po street fashion
Začalo sa to všetko už počas 1. svetovej vojny, kedy museli byť piloti dobre zabezpečení proti pôsobeniu chladu kvôli otvorenému kokpitu. Tak sa vyvinula klasická kožená letecká bunda. Prvým oficiálnym dodávateľom pre Royal Air Force bol počas 2.svetovej vojny parašutista Leslie Irvin, ktorý navrhol bundu z ovčej kože a založil továreň na ich výrobu. Vo Veľkej Británii bol po nich veľký dopyt.

      Bombera – od military po street fashion

     Na prvú bomberu si spomínam ešte ako teenagerka, keď ju priniesla do našej triedy spolužiačka. Všetci sme pozerali na ňu s úžasom, lebo to bolo dievča, ktoré predtým vystupovalo ako „slušáčka“ a týmto rebelstvom chcela dať najavo, že začína mať blízko k hnutiu skinhead. Kto by vtedy povedal, že sa o pár rokov zaradí k obyčajným kúskom oblečenia?

     Ale začalo sa to všetko už počas 1. svetovej vojny, kedy museli byť piloti dobre zabezpečení proti pôsobeniu chladu kvôli otvorenému kokpitu. Tak sa vyvinula klasická kožená letecká bunda.

     Prvým oficiálnym dodávateľom pre Royal Air Force bol počas 2.svetovej vojny parašutista Leslie Irvin, ktorý navrhol bundu z ovčej kože a založil továreň na ich výrobu. Vo Veľkej Británii bol po nich veľký dopyt.

      Ako sa rozvíjala letecká technológia bolo potrebné ešte viac zabezpečiť pilotov, pretože sa ich  lietadlá pohybovali vo výškach, ktoré dosahovali teplotu -50 stupňov.

      Američania však potrebovali mať niečo lepšie – a tak sa vyvinuli bundy A-1 a G-1 (preslávená vo filme TopGun), z konskej kože plnené kožušinou, neskôr bola nahradená vlnou. V súčasnosti je najznámejšia pilotská bunda MA-1, ktorá je charakteristická šedozelenou farbou s oranžovým lemovaním.

      V rokoch 80-tych ich začali nosiť basebalové tímy a ako svoj poznávací outfit ich v 90-tych rokoch prevzalo hnutie skinheads. Na prelome milénia prenikli tieto kúsky oblečenia medzi hip-hoperskú scénu. Až v roku 2010 sa bombera konečne prebojovala do ulíc medzi street fashion.

Zdroje fotografií:

http://www.newgenfashiontrends.com/mens-bomber-jacket-2012-2013-trends/

https://www.black-leatherjacket.com/index.php?_route_=Rocky-Balboa-Jacket

http://www.sheknows.com/entertainment/articles/976231/top-gun-sequel-canceled

https://www.gucci.com/us/en/pr/women/womens-ready-to-wear/womens-bombers-leather-jackets/crackle-leather-bomber-jacket-p-410796XG1458309

Komentáre:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý, kto pridá svoj názor:




* povinný údaj

* povinný údaj

Opíš text z obrázku

* povinný údaj