Newsletter:

Odoberajte aktuálne novinky:



Neviem prečítať text

info linka 0910 966 423
Reklama
Gothic
Slovo "gotický" bolo najprv používané na pomenovanie skupiny starovekých európskych kmeňov. Gótovia majú podľa viacerých domienok svoj pôvod na ostrove "Gottland" pri Dánskom pobreží. Postupom času sa kmene rozrástli a zosiľneli natoľko, že roku 410 v porazili slávnu Rímsku ríšu, a vládli Európe po dalších 250 rokov, dokiaľ sa pomaly nevytratili z histórie.

Gothic štýl

Slovo \"gotický\" bolo najprv používané na pomenovanie skupiny starovekých európskych kmeňov. Gótovia majú podľa viacerých domienok svoj pôvod na ostrove \"Gottland\" pri Dánskom pobreží. Postupom času sa kmene rozrástli a zosiľneli natoľko, že roku 410 v porazili slávnu Rímsku ríšu, a vládli Európe po dalších 250 rokov, dokiaľ sa pomaly nevytratili z histórie.

Moderný gothic štýl vznikol na počiatku 80. rokov ako súčasť punkového hnutia v Anglicku a USA. Gothická hudba bola (podobne ako deathrock) typicky pochmúrna a temná. Rovnako ako punk aj gothic odmieta väčšinu spoločenských hodnôt a morálnych meradiel. Gothic nachádza krásu tam, kde to iní považujú za pochmúrme a smutné. Tento temný a depresívny životný štýl sa vyvinul vďaka podpore vtedajších filmov a hudobných kapiel. Texty gothickej hudby majú korene v gothickej literatúre, kde prevažovali témy smrti, osamelosti a romantiky...

Tento štýl obliekania sa pochádza zo stredoveku a viktoriánskej éry, preto sa niekedy nazýva viktoriánskym štýlom. Odtiaľ sa prebrali hlavne prvky ako sú čipky a strihy šiat, a taktiež šperky v štýle cameo.

Od 80. rokov sa odevy príliš nezmenili, oblečenie vyznávačov gothic štýlu sa akurát obohatilo o novodobé materiály ako napríklad latex, obojky na krk, piercing, či odvážne oblečenie. To má za príčinu, že si ľudia niekedy gothic štýl spájajú s fetišizmom.

Tento štýl je veľmi obľúbený a dosť používaný či už v kompletnom oblečení alebo len v rôznych detailoch. V mužskej móde tento štýl tak trochu potláča pohlavie - muži sa obliekajú do bohate zdobených košiel alebo priesvitných upnutých tričiek, ktoré zvyknú doplniť čiernymi dlhými plášťami či kabátmi. Niekedy nosia dlhé široké sukne s mnohými opaskami, vreckami a kovovými gombíkmi alebo veľmi úzke kožené alebo prúžkaté nohavice. Aj v ženskej móde je to veľmi pestré - patria sem nádherné šaty, väčšinou šité zo zamatu v čiernych odtieňoch, minisukne či krátke šatôčky s roztrhanými pančuchami na podväzkoch alebo nadkolienkami, ale aj zmyselne priliehavé korzety či rysujúca sa čierna krajková bielizeň. Niektoré ženy zase dávajú prednosť modelom pánskeho štýlu – vestám či cigaretovýcm nohaviciam pánskeho strihu.

V mužskej aj ženskej móde sú často používané zvonové rukávy. Z farieb prevažuje čierna, fialová, bordová, kráľovská modrá, zelená ale aj biela. Topánky sú väčšinou vysoké na masívnych platformách, častokrát sú to vysoké šnurované čižmy. Vlasy sú obyčajne čiernej farby, ale v súčastnosti môžeme vidieť rozmanitejšie farby, od rôznych svetlých melírov až po fialovú. Ženy aj muži si obvykle nechávajú narásť dlhé vlasy, u žien je obľúbená aj zastrihnutá ofinka. Zvyknú sa tiež lakovať nechty a to taktiež vo výrazných odtieňoch čiernej a červenej. Make-up je často kombináciou čiernych očných tieňov a čierneho alebo tmavočerveného či fialového rúžu v kontraste s bielou pokožkou. V gothic sa nosia prevažne strieborné doplnky (napríklad veľké kríže), mohutné prstene, obojky a zamatové alebo krajkové rukavice. Na šperky sú vhodnými materiálmi platina, chirurgická oceľ alebo biele zlato. Zaujímavo pôsobia aj šperky so vzácnymi kameňmi, napríklad s čiernym ónyxom alebo fialovým ametystom.

Tento štýl ovplyvňuje známe osobnosti, ako napríklad Marylina Mansona alebo aj preslávených svetových návrhárov ako napríklad Dsquared2, Johna Galliana (vytvoril kolekciu pre značku DIOR), či newyorskú značku Bensoni.

HUDBA

Patria tam rôzne štýly – idustriálne a neoindustriálne kapely, dark techno, newgrave, či deathrock. Napríklad Ministry, nebo Nine Inch Nails, Changelings, Faith and the Muse, a The Crüxshadows, Cinema Strange, niektorí považujú za gothic hudbu aj Nightwish, HIM a Evanescence.

FILM

Filmy sú častokrát inšpirované literárnymi predlohami – Dracula, Frankenstein, sú to väčšinou klasické horory (obyčajne s Vincentom Priceom v hlavnej úlohe), alebo s romantickým nádychom – Búrlivé výšiny, Fantóm opery. V súčasnosti ide hlavne o upírsku tematiku – trilógiu Súmrak a pod.

LITERATÚRA

Takýmto románom je napríklad Stokerov Dracula, Frankenstein od Mary Shelley, romány sestier Bronteových ako napr. Búrlivé výšiny, čiastočne aj Jana Eyrová, alebo romanticky ladená Jane Austenová – Opátstvo Northanger. Taktiež sem patria rôzne horové poviedky, ktorých kráľom je E.A. Poe (Jama a kyvadlo, Zánik domu Usherovcov, Havran), Wildeov román Portrét Doriana Graya, Tajomstvo Wraxford Hall od John Harwooda.

 

Gothic Lolita style

Tento štýl je veľmi populárny hlavne v Japonsku. Môžeme ho tiež rozlíšiť na niekoľko podkategórií ako elegantný, sladký, neogothic pod. Typické sú tmavé vlasy s možným melírom, nejaký doplnok, dlhé čižmy s megalitickými podpätkami, krátke „sladké“ šatičky s nadkolienkami v štýle školských uniforiem... Mohli sme ho vidiet napríklad vo filme Kill Bill v prevedení postavy zákernej školáčky Gogo.

Cyberpunk Gothic Style

Tento štýl sa líši používaním materiálu ako je koža a guma, či „technickými“ detailami. Môžeme tu vidieť veľa farieb, krátke šaty, sukne, farebné podväzky a pod. Základom je opäť čierna a väčšinou ju doplňujú iné farby. Topánky majú extrémne vysoké podpatky. Make-up je rôznorodý, od svetlých farieb až k čiernej. Tiež sa tu objavuje veľká rozmanitosť farieb vlasov. Doplnky sú väčšinou z kože a metalových, alebo neonových obojkov, používajú sa kovové materiály.

Fairy Goth Style

Tento štýl sa zakladá na charaktere oblečenia bytostí z príbehov a rozprávok ako napríklad Pán steňov. Typickým príkladom je éterický vzhľad elfov a víl. Oblečenie býva v svetlých a jasných farbách. Občas môžeme vidieť aj doplnok v podobe krídiel. Make-up je svetlý, jasný často doplnený perleťovým efektom.

 

http://www.moda.sk/Kategorie/Styl_a_trendy/20070524_Budte_Goth.html

http://lollipop.webnode.sk/news/gothic-style/

http://gothic.hu.cz/

http://www.sweetmorbidprincess.blog.cz

Zdroj foto: www.art-burger.com

Komentáre:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý, kto pridá svoj názor:




* povinný údaj

* povinný údaj

Opíš text z obrázku

* povinný údaj