Newsletter:

Odoberajte aktuálne novinky:



Neviem prečítať text

info linka 0910 966 423
Reklama
Ach, tie podpätky!
Úvodom treba asi spomenúť správne použitie výrazu, pretože sa často používa slovo „opätok“, ktorý znamená časť vloženú medzi zadný diel a podšívku. Má za úlohu udržať pätovú časť nohy v správnom postavení, a tým napomáhať k udržaniu správneho tvaru klenby. A podpätok je časť topánky umiestnená pod pätou, ktorá zvyšuje a podopiera pätovú časť nohy.

     Ach, tie podpätky!

     Úvodom treba asi spomenúť správne použitie výrazu, pretože sa často používa slovo „opätok“, ktorý znamená časť vloženú medzi zadný diel a podšívku. Má za úlohu udržať pätovú časť nohy v správnom postavení, a tým napomáhať k udržaniu správneho tvaru klenby. A podpätok je časť topánky umiestnená pod pätou, ktorá zvyšuje a podopiera pätovú časť nohy.

      Niektoré zdroje uvádzajú, že vznikli ešte v starovekom Egypte a to z čisto praktických dôvodov – muži si obúvali sandále so zvýšeným podpätkom, aby si nezašpinili nohy od krvi zabitých zvierat.

      Veci sa zmenili počas obdobia renesancie, kedy podpätky začali nosiť príslušníci vyšších spoločenských vrstiev. Prvou bola pravdepodobne iba 14-ročná Katarína Medicejská, aby ohúrila francúzsky dvor počas svadby s budúcim kráľom Henrichom II. V 16. storočí ich nosili aj lepšie situovaní muži. O dvesto rokov neskôr francúzsky kráľ Ľudovít XIV dokonca vydal nariadenie, že iba šľachta môže nosiť podpätky.

       Po francúzskej revolúcii sa situácia zmenila, pretože ľud spájal opätky s nenávidenou šľachtou, s ktorou nechceli mať už nič spoločné. Začiatkom obdobia baroka sa však opäť vrátili na scénu.

       Po druhej svetovej vojne sa podpätky striedavo vracali viac či menej do môdy, najviac v 60-tych rokoch a potom v neskorších 80-tych a sú populárne až do súčasnosti.

       Čo sa týka módy, sú vďaka schopnosti krásne predĺžiť dámsku nohu nepostrádateľné. Ozývajú sa však čoraz viac aj hlasy ortopédov, ktorí nosenie príliš vysokých popätkov neodporúčajú – skracujú  sa lýtkové svaly, prsty sa krivia, chrbtica sa vychyľuje dopredu a kolená sa rýchlejšie opotrebúvajú. Samozrejme, nič netreba preháňať, a možno je lepšie nahradiť ich jemnejšie klenutou platformou alebo si po výjazde v meste potom doma dopriať krátku masáž chodidiel a zacvičiť pár cvikov na ich prekrvenie... Nuž, krása za to stojí, nie?:)

http://fashiongum.com/womens-fashion/high-heels-for-spring-summer-2015/

Komentáre:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý, kto pridá svoj názor:




* povinný údaj

* povinný údaj

Opíš text z obrázku

* povinný údaj