Newsletter:

Odoberajte aktuálne novinky:



Neviem prečítať text

info linka 0910 966 423
Reklama
Steampunk
Výraz steampunk pochádza zo slov steam (para) a punk (v preklade výtržník, ale je to myslené skôr ako rovnomenný hudobný a životný štýl). Steampunk je žáner, ktorý technicky vznikol spisovateľom Julesom G. Verneom. Jedná sa o historicky ladené príbehy z viktoriánskeho obdobia (1837-1901).

STEAMPUNK

Výraz steampunk pochádza zo slov steam (para) a punk (v preklade výtržník, ale je to myslené skôr ako rovnomenný hudobný a životný štýl). Steampunk je žáner, ktorý technicky vznikol spisovateľom Julesom G. Verneom. Jedná sa o historicky ladené príbehy z viktoriánskeho obdobia (1837-1901).

Steampunk je, laicky povedané, kombinovanie starého a klasického s novým a moderným. Je to štýl obliekania, architektúry, vyskytuje sa aj v hudbe, filmoch a literatúre.

Anglické viktoriánske obdobie a priemyselná revolúcia priniesli svetu veľký vedecký pokrok. Nové technické vynálezy a najmä vynález parného stroja (para - anglicky steam) je presne to, čo inšpiruje steampunk. Kombinuje viktoriánske prvky s fantasy a sci-fi - neukazuje, aký svet bol/je, ukazuje alternatívu - aký by svet vtedy mohol byť. Inšpiruje sa otázkou: \"Čo by sa stalo, ak...?\" pričom ide o predstavu – napr. ako by vyzeral nejaký súčasný vynález (počítač) v čase pred dvoma storočiami – musel by existovať v úplne inej podobe, ako ho vidíme dnes. Alebo ako by vyzeral vynález z minulosti (lokomotíva) v súčasnosti. Preto je tento štýl nazývaný aj retro-futurizmus.

Filozofia spočíva v tom, že treba nájsť cestu, ako skombinovať minulosť a budúcnosť v estetickom výsledku v štýle punku. Je to ako žiť život, ktorý vyzerá staromódne ale zároveň hovorí o budúcnosti. Berie úlomky z modernej technicky vyspelej spoločnosti a vytvára z nich použiteľné veci.

K steampunku patria predmety (či pojmy) ako stroje času, ochranné okuliare (goggles), korzety, staré mapy, glóbusy, ručičkové otváracie hodinky, vzducholode, technika, vzrušenie a nadšenie z vynálezov.

 

MÓDA

Tvoria ju odevy v prírodných farbách a zemitých odtieňoch, využíva sa koža prírodného vzhľadu, ale aj roamnticky riasené materiály a volány. Na doplnky ako napr. náhrdelníky sa používajú kovy ako mosadz, meď, reťaze, súčiastky z hodiniek (najmä ozubené kolieska), niekedy sú mierne zhrdzaveného vzhľadu. Využíva sa upravené viktoriánske oblečenie a ľudia sa štylizujú ako piráti, dobrodruhovia a vynálezci. Nosia oblečenie doplnené o vysoké klobúky, okuliare, ťažké topánky, plášte, kožené rukavice, a dokonca aj napodobneniny zbraní.

 

HUDBA

V steampunkovej hudbe sa taktiež mieša staré s novým - v pozadí často počuť industriálne a techno beaty, syntetizátor a do toho často hrajú husle, čelo, alebo iné nástroje používané skôr v klasickej hudbe. Môže ísť o elektornickú hudbu, rock a hip hop, niekedy sa objavujú aj prvky folku.

Steampunk sa však nemusí prejavovať priamo v hudbe - môžu to byť členovia skupiny oblečení v steampunku, alebo texty inšpirované steampunkom.

Steampunková hudba nie je mainstreamovo veľmi známa, ale existuje viacero skupín - napríklad Abney Park, The Clockwork Quartet, Dr. Steel, The Clockwork Dolls, Vernian Process...

 

LITERATÚRA

Jules Verne je často považovaný za autora steampunkovo ladených kníh, najmä Stroj času a 20 000 míľ pod morom. Ďalší je známy spisovateľ H.G. Wells (Vojna svetov). Spomína sa aj trilógia Temné Hmoty od Philipa Pullmana, Nádražie Perdido od China Miéville (napríklad Nádražie Perdido) a dôležitým prínosom je aj Leviathan od Scotta Westerfelda.

 

FILM

Steampunkové filmy: Liga výnimočných (The League of Extraordinary Gentlemen), Hviezdny Prach (Stardust), Stroj času (Time Machine), Mesto Ember (City of Ember), Hellboy, Vidocq, Zlatý kompas (The Golden Compass), Dokonalý trik (The Prestige), či upírsky film Van Helsing.

 

http://miyamae.blog.cz/1006/steampunk-viktorianske-science-fiction

http://steampunkguides.com

http://fantasysk.blogspot.com

foto: www.robotvsbadger.com

Komentáre:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý, kto pridá svoj názor:




* povinný údaj

* povinný údaj

Opíš text z obrázku

* povinný údaj