Newsletter:

Odoberajte aktuálne novinky:



Neviem prečítať text

info linka 0910 966 423
Reklama
Vintage
Pojem vintage (čítaj vintidž) pochádza zo žargónu výrobcov vína – vyjadrovali ním dátum zberu hrozna alebo miesto a čas stáčania vína do fľaší, inými slovami ide o vyjadrenie zrelosti vína. Tento termín bol potom prevzatý zberateľmi rozličných vecí a modifikovaný do pomenovania všetkého, čo je staré, napr. staré autá, staré odevy atď. Napríklad „vintage car“ znamená veterán. Niekedy sa dá pojem vintage nahradiť slovom klasický.

Pojem vintage (čítaj vintidž) pochádza zo žargónu výrobcov vína – vyjadrovali ním dátum zberu hrozna alebo miesto a čas stáčania vína do fľaší, inými slovami ide o vyjadrenie zrelosti vína.

Tento termín bol potom prevzatý zberateľmi rozličných vecí a modifikovaný do pomenovania všetkého, čo je staré, napr. staré autá, staré odevy atď. Napríklad „vintage car“ znamená veterán. Niekedy sa dá pojem vintage nahradiť slovom klasický.

Pri zadaní slova vintage do anglického slovníka nám zobrazí napríklad slová vinobranie, špičkový či historický či výberový.

Niekde sa dokonca píše, že môže ísť napríklad aj o oblečenie zo secondhandu, ale nie obyčajné, ktoré si zvyčajne predstavíme pod hanlivým názvom sekáč. Sú to luxusné kúsky svetových značiek, ktoré majú dušu a budú vždy vyzerať štýlovo. Vintage oblečenie zažíva v tejto sezóne netušený boom či už v móde, ale aj v oblasti dizajnu, kde týmto štýlom začínajú ľudia zariaďovať aj svoje domácnosti.

Významnými predstaviteľmi a šíriteľmi vintage štýlu bola napr. bmodelka Kate Moss, bývalý kabaretný umelec Cameron Silver, ktorý je vlastníkom obchodu Decades, módny návrhár Keni Valenti, alebo módne znalkyne Bay Garnett a Kira Joliffe, ktoré začali vydávať časopis Cheap Date (Lacná doba).

Z herečiek možno spomenúť Nocol Kidman, Juliu Roberts, Barbru Streisand, Mandy Moore, Winonu Rider, Drew Barrymore, Mary-Kate Olsen...

Vo Wikipédii sa uvádza, že vintage štýl sa týka rozpätia rokov 1920 až 1980. Pre staršie obdobie sa používa pomenovaním antique (antické, starožitné), ktorému sa budem venovať v druhom článku.

V súvoslosti s vintage štýlom sa často používa pojem retro, čo je skratka zo slova retrospektíva, teda pohľad naspäť alebo spomienka na minulosť, čo sa obyčajne týka oblečenia, ktoré napodobňuje štýl predchádzajúcej doby. Reprodukcia, alebo repro, je zase novovytvorené oblečenie ale verne kopíruje starý odev.

Sú tu však určité odlišnosti – vintage štýl je reprezentovaný skôr odevom v tlmených teplých farbách, najmä bielych a béžových, a taktiež v zemitých odtieňoch. Používa sa často čipka, bohaté zdobenie volánmi, dlhé šaty a sukne, naberané rukávy, vysoké goliere, šnurovacie topánky a v šperkoch panuje skôr striedmosť – zvyčajne dominuje bronz a meď, prívesky sú jednoduché.

Retro štýl je skôr štýlom veselých 60-tych rokov, farebných mašlí, bodkovaných šiat, vypasovaných sukní, načesaných lokní, výrazných slnečných okuliarov a čeveného rúžu.

 

http://en.wikipedia.org

http://kathrynvercillo.hubpages.com

Komentáre:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý, kto pridá svoj názor:




* povinný údaj

* povinný údaj

Opíš text z obrázku

* povinný údaj